Na začátek je dobré zdůraznit, že v dnešní době neexistují žádné univerzální diety, které by dokázaly potlačit roztroušenou sklerózu. Ve stravě jako takové jsou však obsaženy živiny, které mohou stav pacienta s RS příznivě nebo nepříznivě ovlivnit. Věděli jste například, že velká konzumace průmyslově zpracovaného cukru může zatěžovat imunitní systém, což u chronického autoimunitního onemocnění, jako je roztroušená skleróza, není zrovna vhodné?1 Pojďte se společně s námi dozvědět o vyvážené kuchyni více.
Několik obecných rad na začátek2
Jak lékaři, tak nutriční specialisté doporučují lidem s RS jíst potraviny s nižším obsahem tuků a vysokým obsahem vlákniny, jako jsou například ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny. Vyhnout by se naopak měli hlavně nasyceným mastným kyselinám, které jsou obsaženy například v uzeninách, másle, sádle, tučných mléčných výrobcích a tučném mase. Mohou se také vyskytovat v rostlinných tucích, jako je kokosový a palmový olej.
Změna stravování u pacientů s RS může pomoci při úlevě od mnohých potíží. V tomto případě se sice nejedná o hlavní léčebnou metodu, ale léčbu může vhodně podpořit. Vždy však platí pravidlo, že každý pacient je jiný, a proto každý potřebuje individuální přístup. Nejlepším řešením je přizpůsobit výživu pacientovi na míru.
Hodí se také zmínit, že se pacienti s RS často přiklánějí k různým alternativním způsobům stravování nebo speciálním dietám, jako je například bezlepková nebo bezmléčná dieta. Vše je však vhodné konzultovat se svým lékařem, popřípadě s nutričním terapeutem.
Jak by tedy měla strava vypadat?2
U roztroušené sklerózy je ideální strava s vyšším obsahem antioxidantů, které jsou protizánětlivé. Strava by také měla obsahovat zejména dostatek minerálů a vitaminů pro správnou funkci imunitního systému. Například příjem vápníku a vitaminu D je důležitý pro boj s osteoporózou (postupné řídnutí kostí). Co se týče nevhodných potravin, patří sem slanina, čokoláda, káva, alkohol, energetické nápoje, vaječné žloutky, červené maso, chipsy a slané tyčinky. Dále se doporučuje vyhýbat se vysoce zpracovaným výrobkům „fast food“.
Den na talíři
Snídaně aneb vyhněte se zpracovanému cukru1
- Nastartujte nový den sklenkou teplé vody s vymačkanou citronovou šťávou. Nejen, že je po spánku důležité tělu dodat tekutiny, ale zároveň tak skvěle nakopnete trávicí systém.
- Ke snídani zvolte ovesnou kaši nebo jiné cereálie. Průmyslově zpracované a plné cukru však opravdu nemyslíme. Výživnou snídani si můžete připravit jednoduše i vy sami. Ovesné vločky uvařte v horkém mléce a dle chuti oslaďte medem či dochuťte skořicí. Na závěr přidejte oblíbené ovoce, oříšky a je hotovo.
Oběd aneb dělejte si zásoby
- Až si příště budete vařit oběd, připravte i několik porcí navíc, které můžete lehce využít v následujících dnech nebo si je zmrazte v nádobách na později. Budete tak mít po ruce výživné alternativy pro případ únavy, kdy byste měli tendence sahat po nezdravé variantě. Výborným příkladem je polévka, kterou stačí jen ohřát a máte v mžiku teplý oběd. Kdo je připraven, není zaskočen.1
- Pokud trváte na čerstvých surovinách, zvolte například rychlý, ale výživný salát s avokádem nebo dýňovými semínky, které obsahují zdraví prospěšné tuky.2
- Pište si nákupní seznamy a řiďte se jimi. To vám v obchodě ušetří čas a zároveň donutí více se nad jídlem zamyslet.3
Večeře aneb zahrňte do jídelníčku ryby
- V jídelníčku bychom měli mít ryby několikrát do týdne. Zkuste proto zařadit do svých večeří lososa, tuňáka nebo pstruha.1
- Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky, bojují proti únavě, a navíc mají příznivý vliv na činnost mozku, konktrétně paměť, nebo snižují příznaky deprese a úzkosti.4, 5 Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v menší míře také ve vlašských ořeších anebo v sóji.6
Dezerty aneb smoothies je lepší volbou
- Honí vás často chutě na sladké? Vsaďte na vitaminovou bombu – mixovaný nápoj smoothie. Pro navýšení bílkovin přidejte arašídové či mandlové máslo.1
- Ze smoothie jde udělat i skvělá například jahodovo-banánová zmrzlina. Oproti kupované variantě je však pro tělo daleko prospěšnější. A jak na ni? Ovocnou rozmixovanou směs nalijte do nádoby, vložte ji na několik hodin či nejlépe přes noc do mrazáku a je hotovo.7
Co říct závěrem?2
Ne nadarmo se říká, že jak se stravujete, tak se i cítíte, a podpora psychické stránky by měla být na prvním místě. Za zkoušku to stojí, nemyslíte? Více si o zdravém životním stylu přečtete také v článku zde. Nebo se svěřte do péče specializovaných výživových odborníků, kteří vám rádi individuálně poradí.
Zdroje:
- Living like you. Food for thought: Nutrition [online]. Dostupné z: https://www.livinglikeyou.com/article/food-for-thought-nutrition-mslifehacks-to-help-you-and-your-ms
- Ve spolupráci s výživovým specialistou Oskarem Králem, Dis.
- Can do MS. In the kitchen with MS [online]. Dostupné z: https://www.cando-ms.org/online-resources/can-do-library/in-the-kitchen-with-ms
- uLékaře. Deset důvodů, proč tělu pravidelně dodávat omega-3 mastné kyseliny [online]. Dostupné z: https://www.ulekare.cz/clanek/deset-duvodu-proc-telu-pravidelne-dodavat-omega-3-mastne-kyseliny-316571
- uLékaře. Na lepší paměť zkuste omega-3 mastné kyseliny [online]. Dostupné z: https://www.ulekare.cz/clanek/na-lepsi-pamet-zkuste-omega-3-mastne-kyseliny-354096
- VRABLÍK, Michal. Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. In: Interní medicína [online]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2007/06/02.pdf
- Smooth&Cooking. Smoothie jahodovo banánová zmrzlina [online]. Dostupné z: http://www.smoothcooking.cz/2015/06/smoothie-zmrzlina.html